Var är mina bloggbröder?

22.11.2016 kl. 21:56

 

Som den nykomling till bloggvärlden jag är har jag försökt bekanta mig med andra finlandssvenska bloggar. Dels för att jag gärna skulle hitta fler intressanta bloggar att följa och dels för att söka inspiration för mina egna inlägg. Så jag kollade igenom listan av vinnarna på bloggalan och tog en titt på de mest populära bloggarna här på ratata och slogs snabbt av frågan: Var är alla män? 

 

Bland de som var nominerade i bloggkategorier (då räknar jag alltså inte med podd, instagram eller youtuber) i årets gala kunde man bara hitta en man - ena halvan bakom den fina matbloggen Cake & Beans. Så varför fick män endast en halv nominering av 33 möjliga? 

 

Nu ska ni inte missförstå mig. Jag tror nomineringarna gick helt rätt och förespråkar inga manskvoter eller skilda kategorier för män. När jag kollat omkring i den finlandssvenska bloggosfären så representerar nomineringarna verkligheten. Så varför är vårt intresse för bloggar så lågt? 

 

Fördomar, tror jag. Av någon orsak anses det vara kvinnligt att blogga. Och att göra något som anses vara ens lite kvinnligt är otänkbart för vissa osäkra män. Manlighet är en skör och bräcklig sak tydligen. 

 

 

För ett par dagar sedan publicerades en kolumn som diskuterade att två tredjedelar av alla män endast läser böcker skrivna av andra män. En del gör det medvetet, en stor del gör det säkert omedvetet, men nog är det en skrämmande hög procent. I debatten som följde vara männens försök till svar dåliga. “Kvinnor skriver inte om just det ämne som intresserar mig” var det vanligaste (spoiler alert: jo, det gör de). Den bortförklaringen tror jag att mången man skulle försvara sig med om man frågade dem varför de undviker bloggar. Visst finns det en hel del bloggar som riktar sig till kvinnor, men det är väl ingen orsak att lämna bort en hel värld av berättelser, upplevelser och information. Och finns det ingen som skriver om just det ämne som intresserar dig, börja blogga. Det finns helt klart en marknad. Om jag klarar av det är ribban inte så jävla hög.

 

Om det är något jag hoppas mitt bloggexperiment bidrar till är det att flera män vågar skita i sina fördomar och ge bloggar, och bloggandet en chans. 

 

För kom igen, en halv nominering av 33? Bättre kan vi.

Patetiskt

Kommentarer (11)
Tycker absolut att flera män ska börja blogga
Daniela 22.11.16 kl. 22:21
Definitivt! Bara att börja övertala manliga bekanta att blogga.
23.11.16 13:26
Har du nå tips hur man ska få män att läsa mer bloggar? Najs blogg annars. Hoppas på fortsatta inlägg.
I all sin dar23.11.16 kl. 01:55
Tack så mycket! Tror kanske största problemet är att många män inte självmant kollar och söker upp bloggar. Kanske tipsa manliga bekanta om specifika blogginlägg du tror kan intressera just dem. Förhoppnings kan det också väcka en större nyfikenhet att läsa vidare och söka upp liknande bloggar.
23.11.16 13:31
Yay för bloggen och dina tankar. Stort plus för diagrammet!
Kugge23.11.16 kl. 10:36
Tack! En pie chart är aldrig fel.
23.11.16 13:32
Jag skulle absolut blogga om det inte var så att jag faktist är över 12 års ålder och har produktiva saker att göra istället. Utan vidare. Hands down. (ps. Kolla videon i linken, en videoblogg som har över 326tusen subscribers, jävla pleb)
Nasse23.11.16 kl. 11:22
Visst är det svårt att hitta tid för att skriva ner sina tankar när så mycket tid går åt till att trolla kommentarsfält som vuxen. Det handlar väl om vad man prioriterar.
23.11.16 13:33
Av ett 50-tal bloggar jag läser är ca 3 st skrivna av män, vilket jag tycker att är skittråkigt. Så bra initiativ av dig - och inlägg också! Varmt välkommen!
Karolina23.11.16 kl. 12:32
Tack så mycket!
23.11.16 13:34
Vääälkumi till bloggvärlden! Hoppas du ska trivas. Ska bli intressant att läsa dina tankar.

Kan inte svara på varför inte fler män bloggar, men kan svara på "I all sin dar"s fråga att åtminstone på min blogg så är det många män som läser min blogg. :)
Caroline24.11.16 kl. 06:41
Tackar! Finns väl inte ett lätt svar på den frågan.
24.11.16 12:46
Å klockan är för mycket för att jag ska fylla i min bloggadress korrekt. :'D
Caroline24.11.16 kl. 06:42
Välkommen till bloggvärlden, man (säger jag i brist på andra klurigheter)! Det finns nog män som bloggar, men enligt min erfarenhet är de ofta äldre och skriver mycket samhälleligt eller med politisk anknytning (Marcus Rosenlund, Dan Lolax, etc). Skulle vara roligt med nån riktigt vardaglig blogg av män, tycker jag.
ponks24.11.16 kl. 15:48
Det stämmer att många är mer samhälleliga, vilket jag tror min blogg också kommer att vara. Rosenlund och Lolax jobbar ju dessutom som redaktör respektive journalist så det kommer väl naturligt i deras fall. Vardagliga bloggar av män skulle jag också gärna se, men det är nog inte alls min grej, min vardag är alltför tråkig.
24.11.16 18:06
Välkommen!
Jag är en manlig bloggare.
Tyvärr inte en intressant sådan, antar jag. ;) Jag brukar säga att jag bloggar om populärkultur, för det ger mig tillräckligt med spelrum att prata om böcker, musik, serier, tendenser i populärkultur som "tokenism" osv. (avskyr när man kallar mig för något så tråkigt som en "filmbloggare" :D )
Lille John25.11.16 kl. 00:32
Kul att vi är fler! Inom temat populärkultur finns det hur mycket som helst att skriva om, ett intressant tema tycker åtminstone jag.
25.11.16 00:57
Jag dagboksbloggar och har i princip noll läsare men jag skriver mest för min egen skull, för att tillfredsställa mina skribomanska tendenser.
De män som inte bloggar upplever väl bara inte det där behovet av att skriva och gör annat, inget konstigt i det.
Affe af Skrifwklaada30.11.16 kl. 20:36
Visst tror jag att det är många som tänker så, men samtidigt tror jag att det är många som har ett behov men kanske inte vågar öppna sig. Säger inte att alla borde skriva blogg, men tror det finns en hel del män som gärna skulle skriva men vill inte medge det.
02.12.16 19:57
Ha! Jag är en man som bloggar, ganska hurja. Nåh, har gjort det i sådär 6 sår eller mer.
Niklas01.12.16 kl. 10:35
Shit, 6 år? Du började ju blogga när det ännu var coolt att blogga. Men roligt att se att det finns aktiva manliga bloggare i Svenskfinland.
02.12.16 19:59

Världens bästa Karlsson som driver världens sämsta blogg. 

Vanligtvis hör ni mig i X3M Veckoslut på lördagar och söndagar 10-15.

Hatpost kan skickas till simppa.karlsson@gmail.com