Tvångsoptimism

25.11.2016 kl. 00:06

 

Jag brukar kalla mig själv för en realist. Alla andra däremot brukar kalla mig för en pessimist, så jag antar att det stämmer bättre överens med verkligheten.

 

Men det är inte att vara en pessimist om allt faktiskt är skit.

 

Jag har redan en tid haft en aversion mot instagram och vissa andra sociala medier, men instagram i synnerhet. Först började jag ladda upp färre bilder och nuförtiden kollar jag rätt sällan ens mitt flöde. Orsaken till det insåg jag nyligen. Det är all jävla optimism.

 

Nu kanske ni tänker att det är ett lättåtgärdat problem, avfölj alla inspirationskonton och följ endast dina vänner. Men det är inte alla inspirationskonton (som jag ändå inte följer) utan just mina bekanta som irriterar mig. Det är de som man vet att har haft en riktigt skit vecka men ändå laddar upp en snygg selfie med ett stort leende och lite pepp inför helgen. De som du själv har varit tvungen att trösta när de varit nere dagen innan som plötsligt är i ditt flöde och berättar om den bästa middagen på länge. Efter ett antal sådana inlägg blir man skeptisk till alla glada bilder på instagram och undrar blir och grubbla vad som gömmer sig under ytan.

 

Nu förespråkar jag inte heller att alla ska övergå till att ladda upp tårögda bilder om dödsångest. Men jag tycker det saknas en balans mellan det positiva och det negativa. Vi bombas av positivitet från sociala medier till den grad att vi börjar undra varför just vi har så mycket negativt i våra liv. Den positivitet som säkert är välmenad tror jag lätt utmynnar i ångest istället för inspiration eller glädje. Vi behöver se att alla andra också försöker balansera det bra och det dåliga. 

 

Jag har den stora turen att få jobba med en kollega som är en envis optimist. Och hon har den stora turen att få jobba med mig, en envis pessimist. Jag tror vi lär oss en hel del av varandras syn på livet. Varenda gång jag klagar på något är hon snabb på att vända mitt problem till en möjlighet. Det kan vara väldigt nyttigt, och jävligt irriterande. Hon känner säkert likadant när jag genast ser hur hennes förslag kan sluta i katastrof. Men slutresultatet blir ändå en balans som känns hälsosam. Hon får mig att tro att jorden kanske inte håller på att gå under. 

 

Och jag övertygar henne om att jorden nog snart går under.

Kommentarer (1)
Haha, känner igen mig i dina resonemang kring dagens trender. Word.

Jäkligt intressanta inlägg du gör för övrigt! Fortsätt med det.
Oscar01.12.16 kl. 18:23
Tack! Kul att höra. Har varit lite trögt men ännu är nog planen att fortsätta!
02.12.16 20:00

Världens bästa Karlsson som driver världens sämsta blogg. 

Vanligtvis hör ni mig i X3M Veckoslut på lördagar och söndagar 10-15.

Hatpost kan skickas till simppa.karlsson@gmail.com