“Jag ska aldrig dricka igen”

02.12.2016 kl. 19:48

 

För tillfället sitter jag i en överfull och försenad Onnibus på väg hem till Helsingfors tillsammans med min medresenär. Årets hårdaste krapula. En krapula som säkert kommer att hänga med mig på jobbet imorgon eftersom jag fyllt tjugofem och min kropp bestämt sig för att en dag inte är tillräckligt. Och efter att ha beskådat stämningen på glöggrundan igår kan jag garantera att jag inte är den enda som ätit Panadol som godis idag. Det här är en sådan dag då många, inklusive jag själv, har sagt de magiska orden “Jag ska aldrig dricka igen”. Det har ändå de flesta glömt bort imorgon, men för min del är det en tanke som följt mig en längre tid. Jag har stundvis övervägt att bli något som jag nästan inte ens vågar skriva för det är ett så fult ord i Finland. Jag har övervägt bli nykterist. 

 

Det som gör mig mest upprörd och orolig över vår alkoholsyn i Finland är hur vi ser ner på sådana som inte dricker. Går man på en fest och väljer att inte dricka så är det bäst att man har en bra ursäkt. Jag skulle kunna köpa en bil bara för att kunna få säga “Jag kör ikväll” när jag vill. Skulle jag vara kvinna skulle jag säkert blivit frågad om jag är gravid flera gånger. Om man är nykter utan en orsak tror folk antingen att man har alkoholproblem och därför försöker sluta, eller så får man bara höra att man är skittråkig. Ibland får man höra det till den grad att man inte känner sig välkommen, och händer det fler gånger kanske man till sist faktiskt inte är välkommen. Det är så allmänt förväntat att man ska dricka på en fest att ordet “festa” idag nästan uteslutande betyder att dricka sprit. 

 

Jag tycker det här är otroligt fel av en enkel orsak. Jag är helt jävligt trevlig nykter. Jag behöver inte alkohol för att prata med andra och ha det roligt. Jag behöver inte sprit för att kunna dansa, för jag kan varken dansa full eller nykter. Jag behöver int vara full för att festa. Det är festligt värre att vara ute med sina vänner, träffa nya människor och kanske fuldansa lite medan man smuttar på sodavatten med en bit partylime i.

 

Så betyder det att jag kommer att bli nykterist? Knappast. Jag hade väldigt roligt igår, och visst kommer jag säkert i framtiden vilja dra en liten fylla nu och då. Men de kvällar jag vill vara nykter hoppas jag att det inte ska vara ett problem. Jag har inget emot att du dricker i mitt sällskap, så jag förväntar mig att min nykterhet inte är ett problem för dig. 

 

Och om det är för kontroversiellt och progressivt för dig att festa med en nykter person, då ses vi i Harry’s på juldagen.

Kommentarer (2)
Jag hatar också sprit. Jag tänker heller aldrig mer dricka.

Skämt å sido. Det enda som suger att va ut nykter är att man inser hur dålig kunto man har då man ska dansa...
Din partner in crime vid namn Märta02.12.16 kl. 21:23
Det är nästan värre att man är medveten om hur man dansar. Ingen vacker syn när jag gör roboten.
03.12.16 16:40
Gaaa, håller helt med. Faen ska man behöva dricka för? Vi har firmajulfest nästa fredag. E så skönt att veta att jag ska köra tidigt nästa morgon, så har jag min ursäkt där sen.
Uddis02.12.16 kl. 21:55
Det är så bekvämt med en ursäkt att jag har ljugit om att behöva köra eller jobba nästa dag bara för att slippa dömande blickar. Ha en kul nykter julfest!
03.12.16 16:41

Världens bästa Karlsson som driver världens sämsta blogg. 

Vanligtvis hör ni mig i X3M Veckoslut på lördagar och söndagar 10-15.

Hatpost kan skickas till simppa.karlsson@gmail.com